Борис Джонсън се опитва да се върне на политическата сцена, като

...
Борис Джонсън се опитва да се върне на политическата сцена, като
Коментари Харесай

Борис Джонсън - отново кандидат за премиер?

Борис Джонсън се пробва да се върне на политическата сцена, като провокира Риши Сунак и Пени Мордант в битката за водачеството на торите след оставката на Лиз Тръс, написа английският вестник " Таймс ".

Шест седмици след като напусна поста си, някогашният министър председател изиска от своите съдружници, донори и екипа, който му оказа помощ да завоюва общите избори през 2019 година, да проведат акцията му за връщане на Даунинг стрийт 10.

В надпреварата Джонсън се готви да се изправи против Сунак, някогашния финансов министър, който той упреква за отстраняването си от поста, и Мордант, водач на Камарата на общините.

Завръщането на Джонсън на политическата сцена ще ускори разделянето в Консервативната партия още повече, като най-малко трима депутати са подготвени да я изоставен, вместо да попаднат още веднъж под негово управление.

Англия ще има нов министър-председател в границите на една седмица по скъсен график, с цел да бъдат успокоени пазарите след разтърсванията от пребиваването на Лиз Тръс на премиерския пост, което е най-краткото в историята.

Тя осъзна, че не може да извърши " мандата, с който беше определена от Консервативната партия ", откакто й беше казано от сър Греъм Брейди, ръководител на Комитета от 1922 година, че е изгубила поддръжката на парламентарната група. Нейната оставка пристигна след четири бурни седмици, в които политическият й престиж беше погубен от последствията от  " минибюджета " за понижаване на налозите, който на практика бе изцяло изменен.

Комитетът от 1922г, който следи конкуренцията за водачество на консерваторите, съобщи, че всеки претендент би трябвало да получи поддръжката на 100 депутати до обяд в понеделник, с цел да взе участие в конкуренцията.

Това ще ограничи конкуренцията до най-много трима претенденти, които ще бъдат гласувани същия следобяд. Първите двама - в случай че не бъде реализиран консенсус кой да бъде водач - ще бъдат подложени на онлайн гласоподаване от членове на партията, като резултатът би трябвало да бъде разгласен в петък идната седмица.

Към четвъртък вечер Джонсън имаше 20 поддръжници. Твърди се, че Джейкъб Рийс-Мог, министър на бизнеса, оказва помощ в провеждането на акцията му. Според информациите някогашният министър председател, който се чака скоро да се завърне от ваканцията си на Карибите, изчаква да види дали е евентуално да получи задоволително номинации, преди публично да разгласи своята кандидатура.

Той е споделил на другари, че има вяра, че може да поведе още веднъж нагоре торите и твърди, че е единственият претендент с мандат да управлява, като се има поради успеха му на общите избори през 2019 година Той има вяра, че може да завоюва гласуването измежду членовете на партията.

Сунак е подготвен да започва втората си акция за водач на партията на платформата на фискален консерватизъм, седмици откакто беше надвит от Тръс. Към четвъртък вечер той имаше поддръжката на повече от 30 консервативни депутати.

Ако финалът е " Сунак против Джонсън ", едвам ли може се чака джентълменско съглашение, в което някой от тях да отстъпи стола си, единствено и единствено да не се стигне до партийно гласоподаване. " Това ще бъде борба на живот и гибел ", предвижда народен представител от Консервативната партия. Джонсън искрено не харесва Сунак. Поддръжниците му към този момент се тормозят, че даже Риши да се появи като водач и да завоюва непредвидена поддръжка, Джонсън ще се номинира единствено с цел да му попречи. Една седмица в политиката е доста време, а идната дава обещание да е нервна, написа английското списание " Спектейтър ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР